Galeria Buhara

Pentru o ingrijire cat mai corecta a covoarelor dumneavoastra va sugeram sa le aspirati des atat pe fata cat si pe partea inferioara, evitati asezarea plantelor pe langa covor, fiti atenti la animalele de casa, inspectati covoareke periodic pentru semne de decolorare sau deteriorare si spalati-le doar atunci cand intr-adevar acestea sunt murdare. Cu putina atentie din partea dumneavoastra, covoarele orientale pe care le aveti va va oferi multi ani de bucurie si mandrie a nobilei tesaturi.

Ingrijire covoare deteriorate de apa

Majoritatea modelelor de covoare orientale au urzeala din lana sau bumbac. Urzeala reprezinta fundamentul covorului pe care sunt tesute nodurile acestuia pe sub si pe deasupra acesteia. Aceasta platforma de lana poate fi slabita si poate putrezi, in cazul in care covorul este udat constant si nu este uscat corespunzator.

O cauza comuna a deteriorarii produse de apa este asezarea directa pe covor a glastrelor de flori. Acestea sunt udate constant si se creaza umezeala sub covor, umezeala care contribuie in doua – trei saptamani la distrugerea tesaturii de sub ghiveciul de flori. Pentru a evita acest lucru sugeram asezarea florilor pe un stativ sau o masuta, care sa permita in permanenta observarea spatiului de sub acesta. De fiecare data cand udati plantele, verificati covorul de sub postament, asigurandu-va ca acesta este perfect uscat.

O alta forma de deteriorare cu apa afecteaza covoarele care sunt plasate in subsoluri. Acestea trebuie scoase cu repeziciune din mediul umed si uscate total. De asemeni asezarea unui covor direct pe ciment ii va afecta integritatea. Cimentul chiar daca pare uscat la atingere, are suficiente micrio-organisme si umezeala incat in timp poate sa deterioreze suporafata covorului, degradandu-i fundamentul de lana.

Un covor deteriorat de apa se va simti foarte rigid la atingere si uneori va fi chiar greu de rulat. Intorcand covorul si incercand sa-l indoiti veti putea auzi tesatura din interior pocnind.

Ingrijire covoare deteriorate de molii

Ingrijire covoare afectate de molii

Click pe poza pentru marime intreaga

Moliile de haine nu ataca covoarele insa miile de larve pe care acestea le pot lasa pe covor sunt extrem de periculoase pentru acesta deoarece mananca lana, matasea si fibrele covorului. Moliile si larvele lor traiesc in zone intunecate, unde se circula mai rar, iar covorul este aspirat mai putin. O infestare cu molii este deseori semnalul de alarma ca exista mai multe covoare si mai multe tesaturi afectate. De la un covor se pot duce larve la altul, iar de pe haine pot sa cada pe covor si astfel apare o deterioare generala a tesaturilor din casa.

Pentru a preveni deteriorarea produsa de molii:

  • Covorul trebuie aspirat cel putin saptamanal, aspirand atat covorul, partea inferioara a acestuia, cat si zona de sub el. Daca acesta este prea voluminos pentru a fi aspirat in zona inferioara sugeram intoarcerea lui si aspirarea lui pe portiuni.
  • Naftalina sub forma de cristale, cubulete sau praf nu are nici un efect impotriva infectiei cu larve de molie. In plus lasa un miros neplacut, greu de indepartat pe covor.
  • In zonele in care aspiratorul nu ajunge sugeram un insecticid pe baza de piretrine – aceasta este o substanta extrasa din capetele crizantemelor. Piretrinele se evapora rapid fiind o puternica otrava pentru insecte si daunatori si in acelasi timp fiind un produs care poate fi folosit acasa, nefiind toxic.

Ingrijire covoare deteriorate de gandaci

Similara ca aspect cu deteriorarea produsa de molii, deteriorarea produsa de gandaci este mai putin severa si este produsa de insecte de culoare maro sau neagra. Strategiile de tratare a infestarilor cu molii sunt aplicabile si in cazul gandacilor.

Ingrijire covoare deteriorate de caini

Cainii, in procesul de crestere a dintilor, au tendinta de a roade covoarele. Cea mai buna metoda pentru a preveni acest lucru este prin controlul lui si tinerea departe de covor. Cateodata punerea sub covor sau pe langacesta a unor fulgi de naftalina, il va determina pe caine sa evite covorul.

Ingrijire covoare deteriorate de pisici

Pisicile ale caror gheare nu sunt taiate pot produce multe daune covorului daca obisnuiesc sa-si ascuta ghearele pe el. Ca si la caini, cea mai buna metoda de preventi este supravegherea activitatilor pisicii. Cateodata un pistol care stropeste poate fi util pentru a conditiona pisica sa evite covorul.

Ingrijire covoare deteriorate de aspirator

In mod obisnuit curatarea regulata a covorului oriental cu un aspirator electric este buna pentru covor. Un covor murdar se toceste prematur, iar aspirarea regulata ajuta la prevenirea imbacsirii tesaturii si previne intrarea prafului si murdariei in fondul de lana al acestuia. Aspiratoarele care au o perie atasata pot fi periculoase pentru integritatea tesaturii, putand conduce la deteriorarea acesteia. Peria uzeaza structura covorului imbatranind-ul si rupandu-i lana. Covoarele se aspira in felul urmator: la cca 1000W pe fata doar in directia lanii, pe spate in ambele directii.

Ingrijire covoare deteriorate chimic

Clorul si solutiile de clor desi pot oferi aspectul de curat unui covor oriental, in acelasi timp deterioreaza tesaturile si ii distrug fundamentul. Pentru spalari recomandam solutii pe baza de diluant, folosite cu mare grija.

Ingrijire covoare deteriorate de soare

Majoritatea tesaturilor covoarelor sunt rezistente la soare, insa razele ultraviolet sunt o putere a naturii, iar un covor expus intr-o zona foarte insorita se va sterge si va pali in timp. Recomandam folosirea unor draperii pentru a prevenii posibilele schimbari de culoare.